• Проактивність 2019 року:18 кроків до розвитку громадського активіста

    • 20.01.2020
    • Опубліковано : admin
    • 0 Коментар
    • 189
    • Роздрукувати

    Січень місяць підбиття підсумків за минулий рік. 2019 рік був не аби як насичений цікавими подіями, приємними зустрічами та новими можливостями.

    Головні події Інститут соціокультурного менеджменту, традиційно, вже представив у «Річному звіті за 2019 рік», з яким пропонуємо вам ознайомитися:

    Річний звіт ІСКМ 2019

    Сьогодні хочемо звернути особливу увагу на освітні заходи 2019 року, які були ґрунтовною складовою діяльності ІСКМ у минулому році. Тож, у 2019 році ІСКМ провів 18 заходів, зокрема:

    Розглянемо більш детально…

    11 ТРЕНІНГІВ:


    Тренінг для тренерів для 2 групи учасників освітніх проектів ІСКМ


    12-16 лютого 2019 року, м. Львів

    Тренінг для тренерів (ТоТ) було проведено в рамках проекту «Школа громадської участі-4» за фінансової підтримки Фонду ім. Ч.С. Мотта. Навчання на ТоТ пройшли 15 учасників освітніх проектів ІСКМ. Тренерами на заході виступили представники ГО «Товариство Лева» Андрій Круп’як та Андрій Нечипорук. Що вивчили, дізналися, сприйняли учасники ТоТ – зрозуміли сутність навчання дорослих через стиль власного пізнання; напрацювали роботу на тренінгу за різними методиками; оволоділи вправами активізації аудиторії та налаштування атмосфери під час навчання на тренінгу. Також на тренінгу відбулося практичне втілення отриманих знань, шляхом командного проведення учасниками тренінгових сесій. 


    Тренінг «Сучасні підходи до діяльності місцевих центрів в умовах децентралізації»


    25-26 березня 2019 року, м. Херсон

    Тренінг був організований Херсонським центром розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Учасниками тренінгу стали працівники закладів культури з різник громад Херсонської області. Учасники тренінгу засвоїли інструменти з соціальної анімації для роботи в громадах локально.


    Тренінги «Роль громадських активістів у створенні стратегічного плану громади»          


    18-19 червня для І групи та 19-20 червня  для ІІ групи, м. Львів

    Тренінги відбулися в рамках третього навчального етапу проекту «Школа громадської участі-4» для двох груп. Тренером заходів виступив Леонід Жовтило, випускник «Школи громадської участі – 1» та тренінгу для тренерів 2016 року, експерт з місцевого економічного розвитку та реформування місцевого самоврядування. Леонід представив учасникам ключові аспекти створення стратегічного плану об’єднаної територіальної громади.


    Тренінги «Кращі практики громад», 1 частина


    18-19 червня для ІІ групи та 19-20 червня  для І групи, м. Львів

    Даний тренінг є частиною навчального етапу проекту «Школа громадської участі-4», де його учасники, які є й випускниками ТоТ 2018-19 рр., мали можливість провести свої власні тренінгові сесії. До тренерської лави приєдналися Іванна Білик, Світлана Годун та Лілія Гарбузюк. Кожна з тренерок провела по тренінговій сесії для кожної з двох груп учасників проекту. Іванна Білик провела тренінгову сесія під назвою «Бібліотека і громада: співпраця заради розвитку». Світлана Годун провела тренінгову сесію «Університет третього віку». Чи знайоме вам поняття «ейджизм», чи вірите ви в освіту протягом життя? Лілія Гарбузюк провела тренінгову сесію «Світ повний можливостей».


    Тренінги «Типи заходів, що можна організувати і провести для медіа»


    30-31 липня для І групи та 31 липня – 1 серпня для ІІ групи, м. Львів

    Тренінги провела Олена Кваша, продюсерка ПАТ НСТУ «Кіровоградська регіональна дирекція». Учасники навчилися презентувати свої заходи для медіа, практикували 5 основних заходів, які проводяться громадськими активістами для медіа, зокрема, прес-конференція, прес-брифінг, прес-тур, прес-ланч, круглий стіл. Учасники мали можливість змоделювати роботу з медіа у форматі прес-брифінгу та прес-туру, який відбувся на території, де проходив захід. Олена зазначила, що важливо заводити контакти місцевої спілки журналістів, робити цікаві інфоприводи, аби медіа зацікавилося вашою діяльністю у громаді.


    Тренінги «Кращі практики громад», 2 частина


    30-31 липня для ІІ групи та 31 липня – 1 серпня для І групи, м. Львів

    Тренінги відбувся в рамках четвертого навчального етапу в рамках проекту «Школа громадської участі – 4», які провели учасниці проекту та випускниці ТоТ 2018-19 рр.. Анжела Марку провела тренінгову сесію «Партиципаторний підхід. Залучення громадськості до бюджетного процесу», на якій представила досвід діяльності Герцаївської бібліотечної системи. Віра Савка – «Складові успіху URNAN бібліотеки як платформи розвитку громади», власне, виходячи із самої назви, мова йшла саме про тернистий шлях трансформації звичайної бібліотеки в сучасну бібліотеку. Ляшук Алла – «Молодь і розвиток громади», опираючись на власний досвід розвитку громади. Марина Дячук та Анжела Зіненко – «Досвід розвитку Приютівської ОТГ в екологічному напрямку». 


    Тренінг для тренерів ІІ рівня: майстерність розробки власних гайдів


    28-30 серпня 2019 року, м. Львів

    Участь у тренінгу взяли 12 осіб, тренерами виступили представники ГО «Товариство Лева» (м.Львів) Андрій Круп’як та Андрій Нечипорук. Учасники засвоїли наступні навчальні блоки тренінгу: Навчання за моделлю Девіда Колба; Розробка програми тренінгу; Техніки, що дають можливості; Організація роботи учасників занять; Поняття та розробка гайду (сценарій, мануал, програма) тренінгу; Антиплагіат та рерайтинг. За результатами навчання, учасниками тренінгу були розроблені три гайди тренінгів, які представлені у виданні «Неформальна освіта для розвитку громад: гайди тренінгів».

    Неформальна освіта для розвитку громад: гайди тренінгів, 2019

    6 КРУГЛИХ СТОЛІВ В РАМКАХ ПРОЕКТУ «УЧАСТЬ ЧЕРЕЗ ЗАЛУЧЕННЯ»


    Круглий стіл м. Львів

    12 лютого 2019 року, м. Львів

    На заході були розглянуті результати реалізації проекту за 2018 рік, успішні приклади ініціатив учасників, навчально-методичний внесок ІСКМ у проект та подальші плани роботи.

     

     


    Круглий стіл смт. Нова Прага Кіровоградської області

    21 лютого 2019 року

    Під час зустрічі були обговорені успіхи проекту, шляхи підвищення активності новопразців та потреби громади у громадянській освіті.

     

     

     


    Круглий стіл с. Приютівка Кіровоградської обл.

    25 лютого 2019 року

    На заході були обговорені проблеми нестачі ініціативних людей, аспекти розвитку закладів культури та можливості пошуку ресурсів.

     

     

     


    Круглий стіл м. Олександрія Кіровоградської обл.

    25 лютого 2019 року

    Зустріч відбулася в Олександрійському будинку культури. Ключовою проблемою, над якою було сконцентроване обговорення – відтік кадрів культури закордон. Зокрема, кваліфіковані творці культурного продукту виїжджають до Польщі у пошуках кращого заробітку. При цьому, заклади культури відчувають «кадровий голод», що як наслідок негативно відображається на соціокультурному розвитку громади.


    Два круглі столи у м. Херсон

    25 та 26 березня 2019 року

    На заході були обговорені перспективи розвитку закладів культури та громадської активності в умовах об’єднаних територіальних громад на Херсонщині. Децентралізаційні процеси у Херсонській області відбуваються «хаотично», що несе за собою ряд труднощів, з якими безпосередньо зустрічаються і працівники закладів культури.

     

    1 НАЦІОНАЛЬНА КОНФЕРЕНЦІЯ 



    П’ята національна конференція «Соціальна анімація для розвитку культури та громад»

    17-19 вересня 2019 року, м. Львів

    Конференція є підсумковим заходом в рамках проекту «Школа громадської участі-4». Захід розпочався із панельної дискусії «Майбутнє закладів культури в умовах децентралізації та глобалізації» за участі модераторки заходу Олени Кваші, учасників дискусії Наталії Масляник (м. Горішні Плавні Полтавська обл.), Тетяни Сап’ян (смт. Новопсков Луганська обл.), Наталії Солдатенко (с. Приютівка Кіровоградська обл.) та Наталії Олещенко (смт. Іванків Київська обл.) та всіх присутніх слухачів дискусії. На заході відбулося проведення тренінгів «Кращі практики розвитку громад» та «Соціальне підприємництво».

    Тренінгові сесії в рамках конференції «Кращі практики громад», 3 частина для двох груп

    Навчальна локація «Кращі практики розвитку громад» (3 частина) відбулася в рамках конференції, де учасниці проекту – випускниці ТОТ проводили свої тренінгові сесії. Людмила Чупряк провела тренінгову сесію «Публічні виступи», мета якої передати навички підготовки та безпосередньо виступу на широку аудиторію. Наталія Макаренко – «Профілактика професійного вигорання працівників закладів культури». Валентина Чугуєвець – «Досвід залучення ресурсів для розвитку громади в м. Олександрія Кіровоградської області». Любов Кан та Людмила Кривченкова – «На шляху до жіночого лідерства», де тренерки поділилися досвідом реалізації проектів на гендерну тематику, які впроваджуються на базі бібліотеки м. Олександрія Кіровоградської області.

    Тренінгові сесії «Соціальне підприємництво» для двох груп

    Тренінгові сесії відбулися в рамках П’ятої національної конференції «Соціальна анімація для розвитку культури та громад», тренером яких став Руслан Краплич (ГО «Фундація князів благодійників Острозьких», м. Рівне). Тренер розтлумачив достовірність і зміст поняття «соціальне підприємництво» та аспекти діяльності в цілому. Учасники ознайомилися із різницею формул бізнесу та соціального підприємництва. Учасники практично попрацювали над створенням портрету потенційного клієнта, на якого орієнтоване соціальне підприємство. 

    За результатами заходу були підготовлена Матеріали конференції.

    Матеріали п’ятої національної конференції «Соціальна анімація для розвитку культури та громад», 2019

    Якісними показниками проведення освітніх заходів є вплив на учасників та їх відгуки після участі. 


    Щодо впливу, то після проходження навчання учасниками освітніх проектів ІСКМ реалізовано 202 ініціативи з використанням методик, отриманих під час навчання. Учасники реалізовували свої ініціативи у різних куточках нашої країни, де залучили до участі в них 5042 людини

    Щодо відгуків, ІСКМ вдячний кожному учаснику за теплі слова, адже ви нас надихаєте на здійснення великих справ! Більш детально – можна ознайомитися з відгуками учасників заходів

Немає коментарів

Додати коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *

Календар подiй

Квітень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Травень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Червень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Липень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Серпень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Вересень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Жовтень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Найближчі події

Вiдео

Oops, something went wrong.

ПІДТРИМАТИ НАШУ ДІЯЛЬНІСТЬ

Найменування юридичної особи – Громадська організація “Кіровоградське обласне об’єднання громадян «Інститут соціокультурного менеджменту”.

Код ЄДРПОУ – 26114563.

Номер рахунку -UA523052990000026008015106552

Призначення переказу – Безповоротна фінансова допомога