• На шляху до жіночого лідерства*

    • 31.10.2019
    • Опубліковано : admin
    • 0 Коментар
    • 153
    • Роздрукувати

    Хотілося б розпочати з ваших очікувань від майстер-класу. Прошу вас написати на стікерах та по одному прикріпити на плакат, де намальована гора, не озвучуючи, а зробимо це наприкінці. Розміщуємо стікери у підніжжя гори, а потім побачимо, де ми будемо.

    Вправа – очікування. Вправа – правила.

    Народившись в жіночому тілі, жінка отримує соціальний пакет з самого дитинства. Це дівчина, жінка, мати, дружина. І під час свого життя вона навчається, здобуває освіту, професію. А яка ж роль жінки саме в розбудові місцевих громад під час реформування? Я хочу, щоб ви замислилися над цим і підкріпили цю відповідь асоціативно, картинками. Оберіть картинку із запропонованих і поясніть чому.

    – Зараз не про соціальну активність. Я обрала такий чудовий будинок, тому що це будинок моєї мрії. Чомусь саме таким я його уявляла, саме будинок. І взагалі, це асоціація літа, тепла, затишку, це те, чого мені нині не вистачає.

    – Я обрала таку картинку, бо жінка схожа на осінь. І насправді, від неї залежить, ким вона буде у формування громади чи у формуванні будь-чого. Вона може бути яскравою і вести за собою, може бути похмурою і дощовою, може бути останнім промінчиком сонця, може змінити, що захоче.

    – Я обрала ось таких тигрів, тому що бувають такі ситуації в житті, що жінці потрібно бути тигром. Бути впевненою у своїх вчинках, досягненнях.

    – Я обрала ось таких собак – хаскі. Я знаю, що ця породі дуже добрі собаки, хоча вони і великі. І тут ви бачите, я маю надію, що це пара. Я думаю, що жінка має бути в парі з чоловіком, де вони на одному рівні, з правами і можливостями.

    – Я обрала дві картинки. Перша – це квіти, адже жінка – це краса, підтримка, розум. Але не варто забувати про те, коли наступає той період віку, коли ми стаємо не такі красиві, наступає той момент кульбабки – момент зрілості і тому потрібно цінити ті миттєвості, шанси і здійснити свої плани, щось залишивши.

    – Я так подумала і обрала таку картинку, це пара – чоловік і жінка. Як колись казали, не так добре з чоловіком, як погано без нього. Є пара, є підтримка, а жінка – це берегиня роду і вона ніби лакмусовий папірець в громаді, має об’єднувати різні групи, верстви, особливо жінка, яка лідер, соціальний аніматор. Вона має стирати відмінності, і знаходити те, що об’єднує.

    – Першу картинку я взяла ось цю – це зима, гарний будинок. Зима асоціюється з важким періодом, який ми переживаємо, але досягнемо і тих гарних будинків, і всього іншого. Друга картинка – це кошенята із собакою. Я, як жінка, маю ці ролі, я їм відповідаю, тому що я просуваю свої інтереси бібліотеки, родини, громади.

    – У мене картинка з колесом. Хоча воно і окремо, але в моєму розумінні, це те, що жінка постійно рухається, а з квітами – ми всі гарні.

    Презентація досвіду.

    Питання жінки в розвитку громади хвилювало і нашу громадську організацію. З жінками в Олександрійському районі працюємо давно, реалізуємо проекти з правової обізнаності, протидії насиллю тощо. З настанням реформи децентралізації виникла така потреба в написанні іншого проекту, а саме «Активна жінка – успішна громада» і який було підтримано. Цей проект реалізувався на території 4-х населених пунктах Олександрійського району і об’єднав 65 активних жінок. Ми знаємо, що у нас в районі є жінки, які готові діяти, але для цього їм потрібні знання, навички і потрібно місце, де їх зібрати. І бібліотека стала таким місцем. На території цих 4 населених пунктів при бібліотеках було створено центри громадських активностей. В цих центрах збиралися активні жінки і там почалося навчання. До навчань ми залучили психолога, з яким розглядали лідерські якості, взагалі поняття лідерство.

    Потім ми розпочали проводити тренінги з електронного урядування, складати запити та надсилати, також тренінг з адвокації, як просувати інтереси жінок. Залучали юриста, який надавав консультації зі створення громадської організації.

    Далі учасниці проводили опитування на території своїх сіл і дізналися, що громада хоче покращити, витративши мало ресурсів, адже ідея є, а коштів недостатньо. І от всі ці жінки зібралися у нас в м. Олександрія в районній бібліотеці зі своїми групами підтримки. У нас проходила ярмарка ідей, де вони представили свої ідеї. Ідеї були реальні (це був 2015 рік). Наприклад, створити дитячий майданчик на пустирі, відродження клумби в парку, зробити спортивний майданчик, облаштування парку. Всі ці ініціативи згодом були реалізовані.

    Ми змінюємося самі і змінюємо життя в громадах – енерджайзер Перевтілення. Обговорення.

    Хочу приділити також увагу нашу і поговорити про стереотипи. Це дійсно якийсь шаблон. Але є таке поняття сьогодні, як гендерний стереотип. Це ті образи, які суспільство чомусь за багатовікову свою історію приготувало для жінок і чоловіків. Багато пишуть, що в стереотипах є і позитивне, є і негативне. Стереотипи є різного характеру – і по зовнішності, по професії, по емоційній складовій. Хоча насправді це є людські якості, і чоловік то чи жінка – неважливо. І статистика це підтверджує. Вважається, що великим бізнесом повинен керувати чоловік, а для жінки само господарство – цього вистачить для самореалізації і тільки жінка повинна піклуватися за дітьми вдома. Що ж робити? Пропоную нам подумати над цим разом.

    Робота в групах, презентація.

    Як можна спростувати стереотипи? (аргументи):

    – Приклади успішних бізнес-жінок, жінок-активісток;

    – Побутові приклади (коли у дружини більша заробітна плата);

    – Стирається гендер при виборі професій (кухарі, перукарі тощо).

    Які стереотипи перешкоджають самореалізації жінок?

    – Під час працевлаштування;

    – Відношення оточення (упередження);

    – Під час конфліктів;

    – Під час конкуренції;

    – Під час кар’єрного росту;

    – Відсутність вільного часу;

    – Обмежене коло друзів та знайомств;

    – Відсутність мотивації;

    – Самопожертва;

    – Депресія;

    – Егоїзм чоловіка, відсутність підтримки;

    – Гендерна думка суспільства.

    В рамках нашого проекту ми з жінками також говорили про стереотипи і вирішили, що давайте ми самі будемо створювати ці моделі поведінки з самої себе, таким чином спростовуючи ці стереотипи, доводити, що то це не так. Ще хотіли б поділитися з вами нашим проектом «Жіночий кластер». Для чого ми його реалізували? Ми проїздили по селам, проводили заняття з жінками. Так, це все добре, ми вчимося як представляти інтереси, як звертатися до органів влади електронно, але не вистачає чогось. І не вистачає того, що кожній жінці потрібно зрозуміти, що вона насправді хоче. Чи хоче вона розвивати громаду? 

    Ми запропонували їм розібратися в трьох сферах – політика, бізнес і громадська діяльність. Розібратися наступним чином – організували менторську програму. Ми запросили жінок з нашої місцевості, які вже досягли певного успіху, і їх важливо знати. Жінка, яка має свій успішний бізнес. Жінка, яка була депутатом обласної ради і жінка, яка займається громадською діяльністю. Учасники нашої програми мали змогу не лише поспілкуватися, ми провели коучінг-сесію, як досягти успіху швидко. На цій сесії ми їм надали можливість просто подивитися і послухати цих успішних жінок, що це їм дає особисто. І після цього потрібно було зрозуміти, чи насправді кожна з них хоче цього.

    Для цього ми їх «вирвали» з тих населених пунктів, де вони проживають і поїхали до Дніпра на природу, щоб подумати про себе. Це було протягом 2-х днів. Перший день – запросили тренера з комунікації, малювали свої цикли життя, замислювалися над тим, яку сферу життя їм краще розвивати, як рівноцінно рухатися по життю. І потрібно рухатися по черзі, адже неможливо бути одразу на горі. Є шляхи, які треба подолати і їх треба про планувати, зрозуміти, яка я є зараз і що буде зі мною надалі. Але при цьому розуміти, що весь час не буде рівна дорога.

    Презентація відео-ролику. Психологічна вправа.

    В кожному з нас є внутрішній критик. І саме цей внутрішній критик не дозволяє мені робити ті кроки, які б я могла зробити. Як з цим внутрішнім криком можна поборотися, ну спробувати? Давайте кожна для себе спробуємо намалювати цього внутрішнього критик, як він для вас виглядає…. далі напишіть ті слова, коли вам потрібно зробити якийсь крок, а ці слова вас зупиняють. Чи я не зможу, чи немає у мене кваліфікації тощо. А можливо, ви і не говорите зовсім. Після цього закрийте очі і уявіть, що ви знаходитесь у великій кімнаті. Ви не знаєте, що це за кімната, але на підсвідомому рівні розумієте, що це дуже велика кімната. В ній дуже темно і там нікого немає. І в один із моментів, ви бачите промінь і розумієте, що це може бути театр і ви знаходитись в кінці.

    Попереду вас сцена, а в промінні світла хтось є, але ви не бачите хто то є. хочеться подивитися, хто то. Ви ідете туди, ніщо не перешкоджає вам. Ви підходите до сцени і бачите, що на стільчику сидить маленька дівчинка, сидить і плаче. Побачивши вас, вона починає дужче плакати. Ви підходите ближче і питаєте, чому вона плаче. А вона говорить вам ті слова, що ви прописали, озвучує їх. Ви, послухавши її, розумієте, що це такі дрібниці, обіймаєте і кажете, щоб вона не плакала, адже ти є найгарніша і найкраща, і що все попереду. В той же час, ви розумієте, що це внутрішня ви і говорите ці слова собі. Ви – доросла жінка, ви розумієте, що ці слова – лише наш плід уяви і це кордони, які ми ставимо собі. Відкриваємо очі…. І розуміємо, що лише від нас залежить, що ми можемо зробити.

    Рефлексія майстер-класу. Повернення до очікувань і розміщення їх на плакаті з горою для кожної учасниці.

    Тренерки – Людмила Кривченкова та Любов Кан

    ГО “Олександрійський гендерний інформаційний центр”, м. Олександрія Кіровоградська обл.

    Стаття взята із Матеріалів п’ятої національної конференції «Соціальна анімація для розвитку культури та громад»

Немає коментарів

Додати коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *

Календар подiй

Березень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Квітень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Травень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Червень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Липень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Серпень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Вересень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Найближчі події

Вiдео

Oops, something went wrong.

ПІДТРИМАТИ НАШУ ДІЯЛЬНІСТЬ

Найменування юридичної особи – Громадська організація “Кіровоградське обласне об’єднання громадян «Інститут соціокультурного менеджменту”.

Код ЄДРПОУ – 26114563.

Номер рахунку -UA523052990000026008015106552

Призначення переказу – Безповоротна фінансова допомога