• Життя. Зміни. Зустріч.*

    • 15.07.2019
    • Опубліковано : admin
    • 0 Коментар
    • 150
    • Роздрукувати

    Існує думка, що в цьому світі, де нам пощастило жити, кожна зустріч і навіть, випадкове знайомство, сприяють досягненню мети. Іноді нам потрібні люди, щоб допомогти нам «прокинутися», допомогти змінити напрям нашого життя; іноді, щоб підбадьорити нас і нагадати, хто ми на цій землі. Нам пощастило двічі: ми зустріли таких людей, і зустріли вчасно! А мова йде про тренерів та працівників Інституту соціокультурного менеджменту. Кожен тренінг – це зустріч з новими людьми, нове знайомство. Після тренінгу з основ соціальної анімації, ми отримали принципово нові знання та інструменти, і розпочали роботу. І ось подивіться, що з цього вийшло.

    Картування

    Працівники Новопразької центральної бібліотеки разом з юнацтвом зібралися в бібліотеці, щоб досконало вивчити своє селище. А для цього ми використали таку методику роботи, як картування. Що таке картування? В Україні дедалі більше громад використовують методику картування для того, щоб вивчити та розвинути свій потенціал. Про даний метод роботи з громадою бібліотечні працівники дізналися під час навчального тренінгу «Анімація громадської діяльності» в рамках проекту Інституту соціокультурного менеджменту(ІСКМ) «Участь через залучення» і тренерів проекту Леоніда Жовтило, Лева Абрамов, Анастасії Шевченко та використали в своїй роботі з молоддю.

    Картування громади – це процес виявлення ресурсів та створення образу громади, який демонструє її здатність та потенціал. На початку роботи над мапою нашого селища, ми наносили існуючі об’єкти, а вже потім кожен з присутніх мав змогу доповнити її тими ресурсами, які б в майбутньому можливо було б використовувати для розвитку громади. Це і футбольне поле, і розважальні та пізнавальні центри, будинок побуту, культурні заклади, музеї, прокладання туристичних маршрутів та зелені масиви селища. Адже молоде покоління, це майбутнє громади і нам треба звертати увагу на їхні бажання. Те що пропонували молоді учасники під час цього процесу сьогодні виглядає не зовсім реально, але це тільки сьогодні.

    Картування громади-це потужний інструмент, який дозволяє громаді ставити та доносити своє локальне бачення і перспективи до уваги представників влади та осіб, які приймають рішення. Тому наступним нашим кроком була зустріч з владою. Завідуюча бібліотекою Олена Резніченко запросила голову Новопразької об’єднаної територіальної громади (ОТГ) – Богдана Курупата та заступника голови –  Олену Полтавець для спілкування з молоддю. Зустріч пройшла в форматі «відкритого мікрофона». Молодь мала змогу розповісти своє бачення розвитку селища, ставили питання Богдану Анатолійовичу та Олені Орленівні. Керівники громади на всі питання відповідали, ознайомилися з картою селища, ів свою чергу повідомили, що деякі бажання молоді абсолютно реально втілити в життя, і не чекати далекого майбутнього. Це й зони відпочинку, «Wi–Fi зона», впорядкування та утримання на належному рівні футбольного стадіону, а також багато іншого для поліпшення якості життя в громаді. В свою чергу, керівники громади запропонували створити молодіжну громадську організацію, яка б мала змогу допомагати вирішувати нагальні питання, брати участь в розбудові своєї громади.

    Конкретними результатами зустрічі стало: впорядкування місцевого стадіону, який знаходився в критичному стані, в місцевому парку було відновлено волейбольний майданчик; завезено новий пісок для проведення пляжного волейболу (в літній період).

    Драйвове літо

    Літо для бібліотек – це пора творчості, фантазії, активізації усіх форм індивідуальної та масової роботи з читачами, можливість ближче пізнати їх. Бібліотека надає можливість корисно і приємно провести свій вільний час своїм відвідувачам впродовж літніх канікул.

    З метою залучення до читання юнацтва нашою бібліотекою було підготовлено і проведено ряд заходів. До роботи зі своїми користувачами бібліотекарі підходять цікаво і творчо – цього разу запросили їх до майстерні доброго настрою «Від читаючої дитини – до успішної людини» та провели з ними декілька драйвових та захоплюючих вікторин. Від тренерів Інституту соціокультурного менеджменту (ІСКМ) ми отримали та використали в своїй роботі нові ігрові форми. Одна з них – «Імпульс». Це командна гра, в якій визначаються лідери та створюють собі команду. Завдання  ведучого –  одночасно двом командам передати імпульс, який по ланцюжковій реакції передається лідеру команди, а його задача схопити книгу. Хто з командирів першим візьме книгу, та команда й  виграла.

    Ще одна гра «Майка». Це гра, в якій кожен сам за себе. Власноруч робиться майка з паперу, і на лицьовій стороні наші учасники писали назви тих книг, які вони вже прочитали, а на спині -ті, які б хотіли прочитати в майбутньому.

    Така гра, як «Друкарська машинка» викликали велике задоволення і наші гравці з кожним новим словом, яке називала ведуча, все швидше та активніше його друкували. Вікторина «Книги в моєму житті». В цій грі ми використали плакати, на яких команди писали автора, його твір, який це твір за жанром, головних героїв твору.

    Цього дня нікому не було сумно. Наші гравці отримали велике задоволення.

    З чого починається дружба

    30 липня, ми відзначаємо Міжнародний день дружби між державами, культурами та всіма людьми на Землі.

    Дружба – це взаєморозуміння і безкорисливість, щирість і довіра, спільні інтереси і точки дотику. Друг ніколи не залишить у біді і завжди прийде на допомогу. Позитивність дружніх відносин важко заперечити. Дружба цінувалася завжди, кордони та мовні бар’єри їй невідомі.

    Коли ми дивимось телевізор, читаємо книги, спілкуємося в соціальних мережах, подорожуємо, ми знайомимося з різними традиціями, звичаями та досягненнями різних народів світу. Терпимість до інших націй, прагнення до пізнання різноманітних культур сприяють збереженню миру на Землі, що так важливо для щасливого майбутнього нашої планети.

    Наша бібліотека дорожить не лише книгами, а й своїми користувачами. Ми, працівники бібліотеки, намагаємось зацікавити наших відвідувачів книжковим фондом та різноманітними виставками, культурно – масовими заходами.

    Напередодні Міжнародного дня дружби в бібліотеці відбулася година спілкування «Дружба – найбільший скарб», на яку бібліотекарі запросили своїх постійних відвідувачів, які вже давно стали один для одного добрими друзями. На заході читачам розповідали що таке дружба, що головне в ній, як вона цінувалася в різні епохи. Також запропонували пограти в ігри, які демонстрували, як знайти друзів («Раз, два, три – рухи повтори», гра про тварин «Знайди собі пару», та дуже жвава і захоплююча гра «Жаб’ячий острів»).

    Результатом проведених заходів є те, що юні відвідувачі змогли згуртуватися та попрацювати в командах, дослухатися думок один одного.

    Гра «Світ громад»

    Таку цікаву і дуже схожу на життя гру як «Світ громад» для постійних користувачів Новопразької центральної бібліотеки провела бібліотекар з міста Олександрія Марта Шеремет. Гра «Світ Громад» – це перша українська настільна гра у жанрі соціального симулятора. Це означає, що ігрові події максимально наближені до реального життя. Гра розвиває життєві навички, навчання, громадську діяльність.

    Результатом проведеної гри зацікавились представники влади, та придбали для бібліотеки гру «Світ громад».

    Літо, прощавай!

    Ось і підходять до кінця літні канікули і бібліотекарі зібрали всіх своїх постійних користувачів в приміщенні бібліотеки, щоб провести з ними ще один літній день в іграх та забавах. Цього дня ми всі з великим задоволенням пограли в м’яч, але ця гра була не з простих, тому що м’яч був не один, а три і всі вони були різного кольору. Задача кожного гравця була запам’ятати від кого була подача і кому треба було відправити м’яч. Але всі гравці з поставленою задачею впоралися.

    Наступна гра називалась «Землетрус». Учасники були поділені на три команди і їм треба було за короткий термін визначитися хто з команди при землетрусі врятується, а хто ні. Кожен кому задавали ведучі питання по своєму пояснював чому саме ту чи іншу людину треба було зберегти, а когось принести в жертву.

    І дуже емоційно пройшла гра «Маска». Кожен намалював себе таким, яким він бачив чи почувався саме в ту хвилину. Коментар до малюнків залишав кожен присутній.

    День знань – справжнє всенародне свято мудрості, доброти і людяності!

    Так сталось, що на перехресті доль поєднались дві давні професії – вчитель і бібліотекар. Обидві покликані знайти ключик до кожного серця і бути поводирем у храмі людського духу. Талант людини, як квітка, розквітає там, де його леліють, оберігають, де про нього турбуються і підтримують. Через книгу пізнається світ, реалізуються творчі потреби, естетичні та літературні уподобання. Адже література живить розум, уяву, відкриває нові світи та є могутнім засобом особистого духовного розвитку. Зусилля бібліотекарів спрямовані на те, щоб читачі відвідували бібліотеку не тільки як місце обміну книжок, а як храм знань і мудрих думок, а читання стало б для них творчим процесом.

    Напередодні свята бібліотека також чекала на відвідувачів і гостинно відчинила двері до країни знань. До цього свята працівники бібліотеки та члени громадської організації «ГРОАЛ» готувались до цього не один день, склали особливий сценарій, який був запропонований Інститутом соціокультурного менеджменту (ІСКМ), та ретельно переформатовали його під бібліотечну роботу з юнацтвом. В приміщенні бібліотеки відбувся брейн – ринг «Країна літературних героїв». За сценарієм Країну Знань захопили в полон Темні Сили і кожен гравець отримав літературного героя. Завдання було розповісти- чому саме цей герой з книги зможе прогнати «Темні Сили» та звільнити Країну Знань, адже без неї не буде 1 вересня. Далі відбулось таємне незвичайне голосування прикріпленням папірців різного кольору (довіряю й не довіряю), під час якого гравці віддали перевагу одному з літературних героїв.

    Козацькому роду, нема переводу

    До Дня захисника України та Дня Козацької слави в бібліотеці з вихованцями спеціальної Новопразької школи – інтернат будували «Башти» з паперу. По завершенню конкурсу виявилось, що всі учасники підійшли до завдання дуже серйозно – збудували міцні та надійні споруди. І закінчилися наші змагання грою «Самурай». В цій грі, щоб виграти, теж треба було проявити кмітливість, адже в ній були ще такі герої, як «Принцеса та Дракон».

    По завершенню першого етапу впровадження здобутих знань можемо відмітити наступне – без сучасних знань та пошуку нових форм будь-яка навіть дуже творча робота рано чи пізно перетвориться на механічну і нецікаву, тому наше завдання – шукати і навчатися.

     

    Резніченко Олена та Блага Олена

    Новопразька центральна бібліотека–філія Олександрійської районної централізованої бібліотечної системи, смт. Нова Прага, Кіровоградська обл.

    novapragalib2@ukr.net

    * – матеріал із видання Навчання, яке веде до розвитку громад: Досвід двох освітніх проектів Інституту соціокультурного менеджменту

Немає коментарів

Додати коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *

Календар подiй

Квітень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Травень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Червень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Липень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Серпень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Вересень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Жовтень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Найближчі події

Вiдео

Oops, something went wrong.

ПІДТРИМАТИ НАШУ ДІЯЛЬНІСТЬ

Найменування юридичної особи – Громадська організація “Кіровоградське обласне об’єднання громадян «Інститут соціокультурного менеджменту”.

Код ЄДРПОУ – 26114563.

Номер рахунку -UA523052990000026008015106552

Призначення переказу – Безповоротна фінансова допомога