• Починати, панове, треба з себе!

    • 23.11.2015
    • Опубліковано : admin
    • 0 Коментар
    • 63
    • Роздрукувати

    Чи кожен з нас готовий змінити себе, щоб змінити країну?!  Пошук істини у цьому питанні безмежний, адже кожен з нас, у кінцевому висновку, матиме свою особисту відповідь, що походитиме не із зовні, а із середини своїх глибоких переконань. Саме під такою гучною назвою «Змінити себе, щоб змінити країну» відбувся 19-20 листопада 2015 року ІV Форум розвитку громадянського суспільства, що зібрав у столиці нашої держави більше 1300 громадських активістів, благодійників, волонтерів, представників провідних донорських організацій, органів місцевого самоврядування, бізнес-компаній  та керуючих гілок української влади.

    Команда Інституту соціокультурного менеджменту взяла участь форумі.

    Учасники заходу обговорювали найактуальніші питання розвитку не тільки громадянського суспільства, але й усієї країни. Форум вразив різноманіттям, тому розглянемо те, що заслуговує уваги.

    Розпочалося дійство з вітальних, цілком доречних виступів від  учасників, де сказано було багато, але варто відзначити ключові думки спікерів. Першим спікером заходу був  Ростислав Павленко (Адміністрація Президента України), який розповів про особливості залучення громадянського суспільства до влади, про аспекти взаємодії та підтримки громадськості владою.  Андреас фон Беккерат (Посольство Швеції в Україні) проявив цікавість до гендерної рівності учасників форуму, акцентувавши увагу на тому, що кількість присутніх жінок та чоловіків сягає рівності.  Андреас звернув увагу на енергію та завзяття українців, що дають великі сили для розвитку:  «Коли я подорожую Україною, я кожного разу захоплююся оптимізмом українського народу. Попри всі труднощі, корупцію та інфляцію, я бачу незламний оптимізм та величезне бажання змінити своє життя та свою країну на краще. Мою думку поділяє прем’єр-міністр Швеції. Україна все ще бореться зі старими олігархічними системами. Та саме громадянське суспільство є запорукою розвитку України. Швеція підтримує прагнення України: за період 2014-2015 рр. моя країна надала 8 млн євро на розвиток українського громадянського суспільства». Також посол Швеції в Україні зазначив, що «для того, щоб зазнати змін, громадянське суспільство повинно саме почати здійснювати зміни».

    Джед Бартон (Агентство США з міжнародного розвитку) зауважив на тому, що США підтримує українців, де події на Майдані є заслугою громадянського суспільства України. Щодо підтримки громадської діяльності в Україні, Джед Бартон зазначив: «Зараз ми дуже активно співпрацюємо з неурядовими організаціями. Саме громадське суспільство розпочало масштабну програму допомоги біженцям зі Сходу України. Багато діячів неурядових організацій сьогодні прийшли до влади і саме зараз існує унікальний шанс змінити країну на краще, імплементувати реформи. Уряд США рішуче налаштований на подальшу плідну співпрацю з неурядовими організаціями. Україна має реалізувати свій великий потенціал, щоб стати такою, якою вона має бути. Щоб у світі панував мир необхідно мати добрих партнерів».  Євген Бистрицький (МФ «Відродження») підняв теми децентралізації, особливостей перебігу реалізації реформ в Україні, роль громадянського суспільства у цьому процесі та досвід боротьби с корупцією. Зазначив про важливу роль нових облич у владі саме з громадських організацій, які готові іти на співпрацю й здійснювати реформи. На думку Євгена: «Реформи зараз призупинені, але вони мусять само пришвидшуватися, потрібно підсилювати тиск на реформаторів». Спікер акцентував, що найголовніше – реформи, а прийняття правильних законів, документів буде результатом правильних дій. Завершуючи виступ, Євген додав таку тезу:  «Людина не міняється сама по собі, спочатку її міняє зовнішній суспільний процес. Ти міняєш оточення, ти міняєш світ, і врешті-решт – ти міняєш себе».

    Наступним етапом Форум були надихаючі ключові промови спеціально запрошених гостей:  Микола Дейчаківський, (керівник глобальної програми філантропії Фонду ім.Чарльза Стюарта Мотта, США); Орися Луцевич (менеджер ініціативи Український Форум Королівського центру міжнародних справ Чаттам Хауз Великої Британії);  Олег Рибачук (громадський діяч, голова Центру UA та один з ініціаторів руху ЧЕСНО)

    Орися Луцевич  у своїй промові «Громадянське суспільство без громадян»  зазначила, що в середині суспільства мають стояти громадяни, відповідальність за свободу демократії лежить на кожному з нас. На думку Орисі, існує три перешкоди у середовищі НУО – це низький рівень залучення (до 10% беруть участь в роботі ГО), зацикленість на владі (думки про зміну влади), закритість (60% публікують звіти). Відповідно, задля вирішення визначених перешкод під гаслом «Повернутися лицем до суспільства!» потрібно: відкривати організації й ділити відповідальність за спільну справу, звітність; створювати формати участі для громадян – вироблення критичного мислення; використати капітал довіри до залучення волонтерів та комунікації реформ; споживачів перетворити на носіїв та генераторів ідей.

    Микола Дейчаківський познайомив учасників з «Інфраструктурою громадянського суспільства: Що? Скільки? Чому?». Розповів про сутність неприбуткового сектору та його інфраструктуру: «Громадський сектор повинен мати сприятливе законодавче поле, де це поле створює умови для ефективної діяльності. Наступне – добрі практики і результати, що формують довіру громадськості». Також Микола Дейчаківський розповів учасникам про діяльність неурядових організацій США, джерела доходів благодійних організацій, навів статистичні дані щодо внесків до неприбуткових організацій.

    Олег Рибачук у своїй промові «Україна. Вирішальний момент» визначив ключове гасло «Україна потребує сміливих!».  Зазначив, що на Майдані та на війні громадянське суспільство отримало досвід впливу на діяльність влади, а також те, що держава потребує успішного демократичного уряду.

    Форум набув особливої жвавості, коли робота розпочалася по відповідним тематичними заходами різних форматів, де кожен міг віднайти для себе те, що його найбільше цікавило. Отже, учасники мали можливість зустрітися з донорами різних країн, зокрема, із США, Швеції, Канади, Польщі, Німеччини.

    У межах Форум проводилися різні тематичні обговорення,але з поміж варто відзначити тему «Спроможності до примирення в суспільстві України». Саме на даному засіданні обговорювалися важливі питання, оголошувалися розумні думки та ідеї. Акцентувалася увага на тому, що українці тільки-но зрозуміли, що наші сусіди (Росія) є для нас вороги, хоча зазираючи в історію цей факт історично постійно підтверджувався. Проте потрібно усвідомлювати той факт, що у Росії не всі підтримують агресора, є багато людей, які демократично налаштовані й співпереживають щодо подій в Україні. Спікери зазначили, що регіональна розбіжність в Україні є і буде, але перед обличчям ворога вона повинна відходити на задній план, а попереду має бути єдність, спільність дій. Українцям необхідно позбутися радянської свідомості й почати формувати європейську.   Роль громадських організацій може бути страшною силою, як зі знаком плюс, так її зі знаком мінус. Але по при всі сумніви, неурядові громадські організації є невід’ємною частиною примирення.

    Інформативним та цікавим форматом відкритого спілкування була організована «Цукерня: кафе відкриттів», де 30 учасників за окремим столиком пропонували охочим обговорити свою тему, нову ідею. Одним із учасником «Цукерні» був Станіслав Черногор (учасник «Школи громадської участі – 1»), де як представник організації «SOSKramatorsk»,  Станіслав ознайомив  охочих з темою «SOSKramatorsk: як створити регіональний центр допомоги переселенцям», розповів про аспекти надання допомоги і підтримки переселенцям.

    Учасники, які хотіли обговорення певних тем, за принципом «тут і тепер», брали участь у дискусіях та круглих столах. Зокрема, круглий стіл «Філантропія як інструмент змін» мав жваве обговорення, де були почуті такі ключові думки: А. Гулевська (Український Форум благодійників) – «Благодійність спричиняє зміни. За допомогою благодійності ми можемо змінити ситуацію в країні»; М.Дейчаківський (Фонд ім.Ч.С. Мотта) – «Філантропія є та зміна у менталітеті, яка створює культуру взаємодопомоги громадян і розвиває громадянське суспільство. Організована філантропія може бути кращим чинником системних змін». Статистичний підсумок  теми обговорення – «національний рейтинг благодійників 2015»: 57 благодійних фондів та організацій; загальний благодійний бюджет майже 241 млн.;  понад 6 млн. отримувачів допомоги.

    На Форумі було обладнано «Capacity building Bookcrossing» – спеціальне місце для обміну матеріалами між усіма охочими, де були представлені різноманітні видання, збірники, журнали, брошури. Проводилося 20 різних тематичних майстер-класів, де кожен з майстрів ділився з учасниками Форуму не тільки своїми знаннями, але й життєвим досвідом у вирішенні тих чи інших проблем в організаційному розвитку, як побудувати ідеальну ділову репутацію організації. А також, пройшла  презентація онлайн-кінотеатру документальних фільмів DOCU/ПРОСТІР та показ короткометражних фільмів із циклу «Євромайдан. Енциклопедія громадських ініціатив самоорганізації».

    Ще одним цікавим форматом проведення Форуму була «Печа Куча: кейси «успішних історій» реформ». Нові, свіжі ідеї реформування застарілих поглядів та переконань. Кожна історія – новаторський винахід подолання безладності, що панує у сучасності. Отже, ідеї, що заслуговують визнання: «Електронні вибори до Національного антикорупційного бюро» – тепер вибори під контролем айтішників, новий вид незалежної виборчої системи, що є прозорим, доступним кожному громадянину й не контрольований будь-якою політичною силою; «Безоплатна правова допомога в Україні. Успіхи реформи та перспективи» – отримати безоплатну допомогу юриста реально, нова мережа правової допомоги надає громадянам  корисну інформацію, знайомить їх з нововведеннями у законах, сайт правової допомоги доступний та легкий у користуванні, до вирішення проблем долучаються кваліфіковані фахівці юриспруденції; «Революційні зміни у галузі медицини в Одеській області» – тепер склади безкоштовних медикаментів лікарень Одеської області доступні онлайн, що подолало нахабство лікарів вимагати від  пацієнтів купувати необхідні їм ліки, на які вони мають право безкоштовного користування; «Україна – без хабарів» – не бійтеся робити офіційних запитів у різні заклади, не платіть за те, чим маєте користуватись безкоштовно, почніть боротьбу з хабарництвом з себе, – зміни себе і зміниш систему.

    Не обійшлося без інтригуючих моментів на Форумі, а саме церемонія нагородження переможців конкурсу «Національний рейтинг благодійників», вручення нагород переможцям конкурсу на кращу історію успіху організаційного розвитку, на кращого провайдера, на кращу футболку. Хотілося відзначити те, що у конкурсі на кращу футболку брала участь організація «SOSKramatorsk», яка представила свою фірмову футболку, що отримала багато голосів підтримки та схвальних відгуків.

    Отже, ІV Форум розвитку громадянського суспільства це національна платформа для навчання, спілкування та обміну досвідом у сфері зміцнення спроможностей громадських об’єднань. Цьогорічна назва «Змінити себе, щоб змінити країну» спонукає учасників Форуму до дії, перебудови, перш за все, своїх стереотипів на новий лад, налагодження діяльності своєї організації на благо суспільства задля мирного, справедливого, чесного та процвітаючого майбутнього нашої держави.

    ***

    Форум розвитку громадянського суспільства проводиться ІСАР «Єднання» у партнерстві з Адміністрацією Президента завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у межах проекту «Платформа розвитку громадянського суспільства»; завдяки підтримці Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН), Уряду Швеції та МФ “Відродження”; завдяки фінансовій підтримці Фонду ім.Ч.С.Мотта, наданій через програму «Школа фондів громад»; у партнерстві з UHY PROSTOR Ltd. Group та НСК “Олімпійський”.

Немає коментарів

Додати коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *

Календар подiй

Квітень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Травень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Червень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Липень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Серпень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Вересень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Жовтень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Найближчі події

Вiдео

Oops, something went wrong.

ПІДТРИМАТИ НАШУ ДІЯЛЬНІСТЬ

Найменування юридичної особи – Громадська організація “Кіровоградське обласне об’єднання громадян «Інститут соціокультурного менеджменту”.

Код ЄДРПОУ – 26114563.

Номер рахунку -UA523052990000026008015106552

Призначення переказу – Безповоротна фінансова допомога