• “Покровщина – наша маленька Батьківщина…”

    • 30.03.2013
    • Опубліковано : admin
    • 0 Коментар
    • 38
    • Роздрукувати

     

    Покровщина – край давніх історичних традицій, яскравих історичних особистостей, мальовничої природи, щедрої землі. Як людина має свою біографію, так і кожен населений пункт має свою історію. Це все притаманне нашому селищу Покровському. Історія нашого селища славна, як і традиції попередніх поколінь. Історія  Покровського  сягає  своїм  корінням у сиву давнину. Ще в 16-17 ст. в нашій місцевості кочували орди кримських татар. Дикий степ завжди був пристанищем кочовників. Обширні рівнинні степи, що простяглися на сотні кілометрів південної частини Лівобережжя, колись звалися «Диким полем». Широкі простори покривали дикорослі трави, в якій водилося безліч дичини.

     

    Покровщина – наша маленька Батьківщина – щедра на талановитих людей, майстрів своєї справи, досвідчених і юних, закоханих в мистецтво. В районі  створена мережа культурно – освітніх закладів: 13 сільських клубів, 15 сільських будинків культури, районний будинок культури,  Просянський палац культури, 25 сільських бібліотек, районна центральна та районна дитячі бібліотеки, дитяча районна музична  школа,  спортивний комплекс,  народний  районний  історико – краєзнавчий музей  та 6 сільських музеїв. Сьогодні, становище закладів культури, умови, в яких вони працюють, ситуація із їх фінансуванням бажають, звичайно,  кращого. Бракує часом найважливіших речей (як не  дивно, в багатьох клубних закладах немає жодного музичного інструмента, магнітофона, працюють в неопалювальних приміщеннях), що вже говорити про комп′ютери!

    Звичайно, і про інші проблеми можна було б говорити – їх чимало, і так швидко їх не вирішити. Саме тут, в нагоді, в рамках професійної діяльності, прийшли нам на допомогу набуті знання в «Школі громадської участі», як аніматорів і анімації громадської діяльності.

    Прийнявши участь у тренінгах «Польський досвід діяльності центрів місцевої активності та розвитку громад» (З.Меруньскі,О.Хаткевич (Польща)), «Розвиваючи культуру благодійництва громад – забезпечуємо фінансову життєздатність осередків громадянської активності» (Р.Краплич, Фундація ім. князів-благодійників Острозьких (Україна)), «Російський досвід впровадження соціальної анімації та активізації населення за місцем проживання» (М.Петренко, Асоціація «Служіння» (Росія)), ми прийшли до нового розуміння ролі і значення закладів культури, шукаємо і впроваджуємо нові сучасні шляхи вирішення нагальних проблем.

    Першим нашим кроком було проведення круглого столу з керівниками закладів культури району «Трансформація закладів культури району в місцеві центри громадської активності», на якому поділилися з колегами набутими знаннями, розповіли про свою участь, як слухачів у «Школі громадської участі». Говорили про відродження роботи в закладах культури  на сучасному етапі, про необхідність створення багатофункціонального мистецького осередку на базі районного будинку культури та створення Центрів активності локальної  (Центри активних людей) на базах сільських та селищних будинках культури району.

    При методичному кабінеті районного будинку культури організували роботу школи клубної майстерності «Організація дозвілля села» для новопризначених директорів сільських будинків культури, завідувачів сільськими клубами та художніх керівників району. Щосереди, методист клубної справи І кат. Сюрко Н.А. надає методичну та практичну допомогу культпрацівникам з питань щодо організації та проведення культурно – масових заходів, роботи колективів художньої самодіяльності, клубів за інтересами та любительських об′єднань. Адже, культпрацівник не раз виступає в ролі аніматора по організації і проведенні тих чи інших суспільно- корисних справ, що проводяться на території села.

    В липні 2012 року провели семінар культпрацівників району: «Проблеми соціально-професійної адаптації спеціалістів культурно- дозвіллєвої діяльності до роботи в нових умовах». В жовтні 2012 року відбувся семінар керівників закладів культури району «Пошук, вивчення, узагальнення та проектування інноваційних видів культурно – дозвіллєвої діяльності до потреб населення району». З методистами та творчими працівниками районного будинку культури у листопаді місяці 2012 року проведена година ділового спілкування «Трансформування Покровського районного будинку культури в осередок громадської активності», на якій були накреслені першочергові завдання, а саме:

     

     

    –         створення Центру активності локальної (ЦАЛ) на базі Покровського районного будинку культури;

    –         створення багатофункціонального мистецького осередку на базі  РБК;

    –         розвиток партнерства будинку культури та організацій громадського суспільства;

    –         створення позитивного іміджу культури в районі (через засоби масової інформації).

    На даний час працюємо над впровадженням ідей в практику.  З метою створення на базі районного будинку культури ЦАЛу вишукуємо ініціативних, творчих людей, небайдужих до життя і розвитку територіальної громади, рідного селища, району, залучуємо їх до співпраці з метою розвитку спільноти, залучення жителів селища до вирішення соціальних та інших проблем, що стоять перед закладами культури, так і перед громадою; взаємодії з різними верствами населення та органами влади; налагодження партнерських відносин з управлінськими структурами, організаціями та установами територіальної громади у вирішенні місцевих проблем.

    Ведемо розмови з зацікавленими організаціями – партнерами (районна державна адміністрація, районна, селищні та сільські ради, відділ культури, туризму, національностей та релігій, відділ освіти, відділ у справах сім’ї, молоді райдержадміністрації, районна рада ветеранів, дитячо – юннацька спортивна школа, районний центр  творчості для дітей, спорт – комплекс, дитяча музична школа, спортивна дитячо-юнацька школа, школа «Джур», районний народний історико – краєзнавчий музей, центральна районна  та дитячо-юнацька бібліотеки), щодо необхідності створення на базі районного будинку культури багатофункціонального мистецького осередку (культурно – дозвіллєвого центру), як цивільного, громадського ресурсного центру селища Покровського. Впевнені, що створення такого мистецького центру дасть можливість закладу культури виконувати функції ЦАЛу, а саме: надання послуг у сфері дозвілля; створення умов для творчості та вплив на суспільство  за  допомогою  художньої  діяльності; суспільно – активна участь у справах всього населення територіальної громади селища та району.

    А зараз, коротко, про основні заходи, які вдалося нам організувати і провести за минулий час.

    На базі районного будинку культури працюють клуби за інтересами та любительські обєднання: «Ветеран» – для ветеранів праці і людей похилого віку, у вихідні та святкові дні працює спортивно-шаховий клуб «Біла тура» (кер. О.І. Ященко). В клубі  «Вишиванка» (кер. Біла В.Д.) проводять своє дозвілля народні умільці, майстрині декоративно – прикладного мистецтва.  Для дітей працює історико – краєзнавчий клуб «Горицвіт» (кер. Мицик Г.Г.). У жіночому художньо – естетичному клубі «Віра.Надія.Любов» (кер. Тимченко Р.М.) відпочивають жінки різного віку і професій. Любителів поезії збирає клуб «Степова перлина» (кер. Корявець М.О.). Зовсім через короткий час відчинить свої двері комп′ютерний клуб. Доречі, керівники цих любительських об′єднань, в минулому, люди різних професій, зараз пенсіонери, але всіх їх об′єднує любов до прекрасного, прагнення бути корисними та поділитися  своїми навичками  і талантом з іншими.

    З метою розвитку та популяризації хореографічного мистецтва,  обміну досвідом роботи танцювальних колективів, піднесення їх творчої активності, активізації творчого потенціалу молоді, пропаганди активних форм дозвілля  в  районі започатковано проведення фестивалю – конкурсу хореографічного мистецтва «Зіркова осінь». У районному фестивалі «Зіркова осінь – 2012» прийняли участь 10 танцювальних колективів клубних та учбових закладів, 4 танцювальні гуртки, 2 хореографічні студії.

    Протягом року в районі проведені 3 культурно-мистецькі фестивалі.

     

    На базі Олександрівського сільського будинку культури пісенний конкурс молодих виконавців «Дзвінкі голоси», а на базі Маломихайлівського сільського будинку культури дитячо – юнацький конкурс «Веселий Бересток».

    Фестиваль родинних талантів «Від серця до серця» проведено в Коломійцівському сільському будинку культури. Організаторами проведення стали відділ культури райдержадміністрації, селищні і сільські ради, заклади культури, а спонсорами фестивалів сільськогосподарські товариства, фермерські господарства, підприємці району.

    У жовтні місяці на центральному стадіоні селища Покровське відбулося яскраве театралізоване свято присвячене дню заснування Покровського району та Дню українського козацтва. Саме на цьому святі покровчани мали змогу добре відпочити і знову побути учасником традиційного Покровського ярмарку, де кожна селищна та сільська рада чи товариство району презентували своє господарство, своїх майстрів, вироби, продукцію, а також  представляли таланти свого села. Все життя мешканців Покровського краю тісно пов’язане з сільськогосподарською працею. День за днем у клопіткій праці проходить життя сільського трударя, тече своєю чергою і як може здаватися на перший погляд, в ньому нема місця для розваг та відпочинку. Але всі знають, що без гарного відпочинку не буде і хорошої праці. Саме у Покровському живуть люди, яким не байдужа доля підростаючого покоління, які намагаються налагодити і по можливості влаштувати дозвілля, як молоді, дітей та підлітків, так і людей похилого та середнього віку.

    Головна мета районного будинку культури – допомога людині в формуванні духовних потреб у виборі шляхів їх задоволення, створення умов для реалізації творчих здібностей талановитих дітей та молоді, розвиток і пропагування української культури, популяризація народних звичаїв та традицій, організація дозвілля населення. Завдяки плодотворній і злагодженій роботі творчого колективу, учасників гуртків художньої самодіяльності за підтримки райдержадміністрації масові заходи, свята, конкурси, що проводяться набули великої популярності серед населення. Колектив проводить протягом року свята, вечори відпочинку, виставки, конкурси, творчі звіти художніх колективів, концерти, вечори-зустрічі з цікавими людьми, вечори вшанування, вечори зустрічі з ветеранами, театралізовані свята. На базі районного будинку культури на протязі року  працювало художніх колективів та клубів за інтересами – 21, в яких налічується 392 учасники, із них 10 дитячих, що налічує 209 дітей. Культпрацівники і аматори художньої самодіяльності району стають активними учасниками всіх культурно – масових заходів та суспільно – корисної роботи, що організовуються територіальними громадами. Це наведення належного санітарного стану в парках та на територіях сіл і селищ району, відкриття дитячих, спортивних майданчиків.

    Хочемо виразити слова щирої вдячності засновникам та організаторам за надану нам можливість приймати участь у навчаннях першої (с. Піщане АР Крим) та другої (м.Львів) сесіях частини «Школи громадської участі». Отримавши нові знання, корисні поради обмінюючись з колегами досвідом на тренінгах, задоволені і сповнені творчих ідей ми повернулися до рідного селища Покровського.

    Шановні колеги – наші наставники Л.К.Абрамов, О.І. Набока, М.Т. Калашнік! Ми, сьогодні, висловлюємо вам глибокі слова подяки за вашу працю, за вашу мудрість, за вашу професійність! Ви навчаєте нас, ділитеся досвідом, тим самим вселяєте в нас віру, надію, надихаєте на творчість, на досягнення нових вершин в роботі! Тож велике вам спасибі та низький уклін!

     

     

    З повагою ваші учні, слухачі «Школи громадської участі»:

    Начальник відділу культури, туризму,

    національностей та релігій

    Покровської райдержадміністрації

    В.А. СВІТЛЕНКО

    Методист Покровського

    районного будинку культури

    Н.А. СЮРКО

     

Немає коментарів

Додати коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *

Календар подiй

Травень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Червень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Липень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Серпень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Вересень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Жовтень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Листопад
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Найближчі події

Вiдео

Oops, something went wrong.

ПІДТРИМАТИ НАШУ ДІЯЛЬНІСТЬ

Найменування юридичної особи – Громадська організація “Кіровоградське обласне об’єднання громадян «Інститут соціокультурного менеджменту”.

Код ЄДРПОУ – 26114563.

Номер рахунку -UA523052990000026008015106552

Призначення переказу – Безповоротна фінансова допомога