• Програма «Українські традиції успішної громади» від Немирівської спілки творчих ініціатив *

    • 01.02.2012
    • Опубліковано : admin
    • 0 Коментар
    • 40
    • Роздрукувати

     

    Розвиток проекту «Українські традиції успішної громади», підтриманий Міжнародним фондом «Відродження» в рамках Антикризової гуманітарної програми «Перетворення закладів культури на осередки громадської активності та залучення творчих колективів до благодійництва».

    Поштовхом для створення програми були події у жіночому клубі, коли його учасниці, засперечавшись про жінку Прем’єр Міністра, вирішили надіслати їй листа. Спілкування з відділом Громадських зв’язків Кабінету міністрів стало наступним кроком до програми пов’язаної з закладами культури, що можуть стати ресурсними центрами місцевих громад.

    Спочатку були:

    1. Створення у 1999-2000 роках інформаційного центру при Немирівській районній бібліотеці, в рамках проекту «Школа виживання для жінок» підтриманого Єврокомісією за програмою “Tacis”. Центр став невід’ємною часткою бібліотеки, але знадобилось одинадцять років, щоб працівники районної бібліотеки почали діяти самостійно й отримали можливість стати учасниками програми «Бібліоміст».
    2. Створення в 2003 році Центру громадських зв’язків на базі методичного відділу Немирівського районного будинку культури.
    3. Розробка програми та її підготовка йшли кілька років. Проходили консультації, навчання, пошук партнерів. У 2008 році до МФ «Відродження» був поданий проект «Українські традиції успішного суспільства», який, на жаль, не був підтриманий.
    4. У 2007 році була зареєстрована Вінницька обласна громадська газета «Мирів» культурно-мистецького спрямування. У 2010 році започатковано сайт газети www.myriv.com.ua.

    Всі ці зусилля були спрямовані на зміну ситуації, що ставить заклади культури в позицію «небажаних утриманців громади». Ми шукали нові нестандартні рішення.

    Обраний напрямок: «Немирівський районний будинок культури – ресурсний центр територіальних громад району – база для створення соціального підприємництва навколо громадської газети «Мирів», інформаційно-консультаційний навчально-тренінговий центр для молоді, громадських організацій, сільських закладів культури та громадських лідерів сільських общин». Форми роботи:

    1. Інформування: Ми виходили з того, що працівник культури є в першу чергу носієм інформації, здатної підтримати продуктивний зв’язок між владою і громадою, та організувати громаду на спільні дії; що газета є таким інформатором, організатором та мобілізатором на допомогу сільському працівнику культури, в якого обмежений доступ до інформації; також кожен працівник сільського закладу культури та бібліотеки може розповсюдити, або навіть продати 10 примірників газети «Мирів» (10 осіб – то вже ініціативна група озброєна інформацією, здатна підняти громаду на вирішення проблем села). Але не так сталося, як гадалося. З 36 працівників сільських закладів культури, що були присутні на нараді лише 24 придбали газету для себе по ціні 2 грн., жоден з них не взяв безкоштовно по 10 примірників газет для розповсюдження у власній громаді, на тренінг залишилось 13 осіб, до кінця тренінгу не залишилось нікого.
    2. Навчання та тренінги для працівників закладів культури, представників НГО та лідерів громадських груп: на другому тренінгу з представників культури було дві особи. Ми свідомо запрошували на тренінги, наголошуючи на тому, що участь в тренінгах справа потрібна, але добровільна. Представників НГО району на тренінгу (крім членів Немирівської спілки творчих ініціатив та жіночого клубу) не було, натомість приїхали зацікавлені лідери з Вінниці та Липовець. Тому було прийняте рішення Конференцію заплановану в проекті зробити у вигляді масового заходу з представленням різних форм співпраці будинку культури з громадою, бізнесом і владою. Ми запросили до участі голів сільських рад, безробітну молодь, працівників культури. В кожну сільську раду було направлено листа з запрошенням, анкетою та примірниками двох номерів газети «Мирів». В кожну сільську раду подзвонив добровільний помічник: пенсіонер, полковник податкової служби, мешканець Вінниці, активний член земляцтва села Грабівці Воронюк Микола Федорович. Але в конференції взяли участь лише представники Грабовецької громади.
    3. Підтримка творчих студій та клубів за інтересами. Цей напрямок в програмі «Українські традиції успішної громади» дав помітний результат. Крім студії Тетяни Оцупок – яка з 3 осіб виросла до 10-15, розпочали роботу курси по виготовленню прикрас, пожвавилась робота Жіночого клубу, він став самостійним, до нього прийшли нові люди.
    4. Допомога молодим фахівцям у створенні власної справи. Дуже енергозатратний напрямок, як для керівника Центру громадських зв’язків. По-перше: індивідуальна робота з кожним, хто хоче розпочати власну справу. По-друге – вигорання після того, як черговий «кандидат» забрав час у команди програми, не приймає участі в консультаціях підготовлених для нього особисто. По-третє – додатковий час після 17-00 та до 19-00, в будинку культури для забезпечення роботи клубів за інтересами, бо єдина матеріально відповідальна людина це працівник РБК, (кинути матеріально технічну базу на керівника студії, чи гуртка який не відповідає за неї не можливо).
    5. Заохочення громади до благодійництва. Поки що нам не вдалося отримати в рамках проекту помітного результату, хоча деякі прояви були.
    6. Створення волонтерських груп. Говорити про групи можливо. Але такі групи: перша 6 осіб виконавці програми, друга 2 особи що розповсюджують газету «Мирів» у Немирові, третя Жіночій клуб – який вже має досвід волонтерської роботи, четверта учасники творчих студій, що активно допомагають в організації виставок та масових заходах напряму з ними пов’язаними.  Цей напрямок потребує постійної роботи, вміння цікаво ставити завдання групам, інтереси яких близькі до тої мети, за для реалізації якої сформована волонтерська група.
    7. Всі ці напрямки роботи не можуть бути ефективними без інформаційної підтримки, тому розвиток газети, та організація масових заходів з командою газети «Мирів» та спільно з іншими ЗМІ є важливим напрямком роботи. Цільове інформування здатне прискорити активізацію роботи закладів культури до співпраці з громадою, громадськими організаціями та лідерами місцевих громад.

    Проект «Українські традиції успішної громади» розпочався 29 квітня 2011 року. До 1 грудня в рамках проекту проведено 2 планових тренінги; організовано 3 виставки робіт творчої студії, керівником якої є Тетяна Оцюпок; керівник та учасники студії взяли участь у двох благодійних (фаховій та персональній) виставках у Вінниці та Немирові. Також проведено фестиваль «Скіфська пектораль», благодійну виставку-продажу та відкриття Кіноклубу.

    Виконавці проекту брали участь у всіх масових заходах Немирівського районного будинку культури, надаючи технічну та волонтерську допомогу. Під час щорічної зустрічі на Зелені свята Немирівського земляцтва проведена нарада з педагогами Сітковецької школи інтернату, керівником вокальної студії Немирівської музичної школи та редактором журналу «Вінниччанка», під час якої було прийнято рішення про організацію спільних благодійних заходів з початком нового навчального року.

    Центр громадських зв’язків ніс навантаження ще одного проекту підтриманого МФ «Відродження» в рамках Антикризової гуманітарної програми «Якщо ви молоді та не працевлаштовані, то ми йдемо до вас». Проекти взаємодоповнювали один одного і саме це дозволило діяльність в кожному з них зробити максимально ефективною. Але це не допомогло спонукати працівників культури району та владу до необхідної співпраці в програмі «Українські традиції успішної громади»: влада у особі голови адміністрації зайняла позицію спостерігача, а заклади культури без «вказівки з гори» проігнорували два тренінги і великий масовий захід: «Разом проти кризи», в основі якого була публічна конференція «Заклади культури потрібні громаді, бізнесу і владі». Ми сформували низку різних заходів навколо конференції для того, щоб продемонструвати громаді, а насамперед владі та працівникам культури деякі форми роботи в яких вигідні стосунки громади, бізнесу і влади формуються працівниками культури на базі Будинків культури та клубів.

    4 серпня 2011 року в рамках заходу «Разом проти кризи» пройшли Круглий стіл з питання працевлаштування молоді, авторський тренінг волонтера Корпусу Миру США в Україні з створення власного резюме та проходження співбесіди у роботодавця, майстер класи з прикладного мистецтва, консультації представників мережевих компаній, екскурсія Немировом та на Немирівські вали.

    Учасники заходу були у захопленні подіями, що відбувались на 5 різних площадках Немирівського РБК. Це були Фойє, Зал муз, Малий зал, Центр громадських зв’язків, Великий зал, Парадні сходи РБК. Але про активну участь відвідувачів заходу ми не можемо говорити. Голови сільських рад приїхали, не взявши з собою працівників культури, і від’їхали як тільки з заходу пішло керівництво району, безробітні теж розбігались відразу після того як відмітились у представників Немирівської служби зайнятості.

    На конференції був присутнім замісник голови Немирівської районної ради, представників адміністрації, і начальника відділу культури не було.

    Досягненням масового заходу «Разом проти кризи» була підтримка компанії «Nemiroff», яка надала продукти для перерв на каву, забезпечила екскурсію транспортом, її представники прийняли активну участь у всіх подіях що відбулись того дня в РБК.

    Перший успіх програми «Українські традиції успішної громади» – фестиваль «Скіфська пектораль». 9 листопада 2011р. в день української писемності і мови зібралась організаційна група, яка зазначила, що допоки громада не стане безпосередньою учасницею подій всі зусилля довести їй якусь важливу інформацію марні, тому разом ми вирішили, що фестиваль цього року буде спрямовано на підтримку ідей, що бентежать людей. І якщо ми не можемо допомогти матеріально допоможемо інформаційно, та організаційно.

    Захід який пройшов у рамках фестивалю 20 листопаду складався з Благодійної виставки-продажу в якій учасниками були і діти і дорослі. Та відкриття Кіноклубу, сюжети якого ілюстрували громадські ідеї учасників фестивалю (див. фото 17,18,19, кольорова вставка).

    Після фестивалю до Центру громадських зв’язків потягнулись люди з проектами вирішення власних та громадських проблем. Але залишився з 10 лише один. Майже так як і за першу частину програми.

    Програма «Українські традиції» нарешті зрушила з місця. Наступним кроком є робота по організації благодійних зборів під час перегляду фільмів у Кіноклубі. Та організації та проведення конкурсу з громадських та молодіжних ініціатив.

    Немирівський район був найбільшим в Вінницькій області (кількість населення впала з 65000 в 1991р. до 53327 осіб на даний час). Тут проживають представники 12 національностей, сільське населення 33 тис., міське 20,3 тис. осіб, кількість будинків культури 32, клубів 23, бібліотек 53, 1 музей «Літературна Немирівщина», 1 музична школа. Кінотеатр ліквідовано й внесено до складу Немирівського РБК. Всього в закладах культури працює 240 осіб. (До 1992 року в районі було 100 закладів культури та 100 бібліотек).

    –        Стосунки із владою та місцевим бізнесом: Немирівська спілка творчих ініціатив активно співпрацює і з владою і бізнесом. Але з найбільшим підприємством «Nemiroff» час від часу існує протистояння (громадські організації спільно з міською радою захищали музичну школу, дитячий садочок, воду).

    –        Ми підтримуємо контакти з Центром підтримки творчих ініціатив, Фундацією князів благодійників Острозьких та Інститутом соціокультурного менеджменту.

    –        У співпраці з Немирівським відділом культури  та НГО створено: Інформаційний центр при Немирівській ЦРБ, Центр громадських зв’язків при Немирівському РБК.

    –        З допомогою громадських організацій Немирівського району Вінницьких та національних НГО ми надаємо консультативні та тренінгові послуги, допомагаємо в реалізації проектів, або вирішенні соціальних проблем конкретних осіб, допомагаємо молоді розпочати власний бізнес, надаємо правові консультації з допомогою Правозахисної групи Подільського центру прав людини. Проблему ми перетворюємо в програму і разом з тим хто звернувся до нас знаходимо шляхи її вирішення. Найвдалішим проектом був «Комп’ютер для сліпих», а зараз дуже важка ініціатива – допомога творчої молоді у захисті пам’ятки історії архітектури Сокілецького млина. З 1999 року до 2011 року до Інформаційного центру та центру громадських зв’язків звернулось більше тисячі громадян. Не отримують послуги лише ті, хто сподівається, що ми все зробимо за нього. Кожен день в Центрі громадських зв’язків від 5 до 10 відвідувачів. Люди починають усвідомлювати, що зміни вони повинні робити самі, а робити це легше, коли ти об’єднуєш власні інтереси з інтересами інших.

    –        Як тільки закінчується проект – в нашій організації не залишається оплачуваних працівників. Наша організація – волонтерська. Знаходити ресурси на оплату праці та виплату податків складно. В проекті ми спробували впровадити форму створення соціального підприємства. Але поки що це не реалізувалось.

    –        Ми використовуємо базові ресурси Немирівського районного будинку культури, де виділено вмебльоване приміщення і по запиту безкоштовно надаються будь-які площі РБК для організації просвітницьких, масових та навчальних заходів. Організація має в наявності два комп’ютера, ноутбук та мультімедійний проектор (придбані в програмі «Українські традиції успішної громади), нетбук, модем.

    Створення власної газети, написання матеріалів, робота з дописувачами, волонтерами і персоналом газети «Мирів» забирала більше часу ніж було розраховано в проекті «Українські традиції успішної громади». Справді, навчитись плавати можна лише у воді. Сайт має 193 користувача, 178 статей, 42732 відвідання. До друку подано 2 випуски газети: тираж кожного номеру 3000 примірників. Газету безкоштовно розповсюджували у Немирові, Вінниці, Тульчині, Липівці. Надіслали головам сільських, селищних та міської ради Немирівського району, на всіх масових заходах проекту, партнерам. Залишилось по 600 примірників газети для розповсюдження в Барському районі. Частина газет була продана молодими волонтерами, гроші було використано на транспортування газети в Тульчин та харчування волонтерів. Другий номер газети волонтери програми верстали самі. Для верстки третього номеру змінили програму, тому що виникають технічні помилки під час друку. Розпочато роботу над 3 номером газети в рамках програми «Українські традиції успішної громади». Матеріали сайту газети ми популяризуємо з допомогою соціальних мереж, партнерів і друзів.

    Із запланованих заходів готується Круглий стіл на тему «Розвиток громади і туристика». Проводимо консультації з партерами, владою, бізнесом. Наступним кроком буде організація благодійного концертно-виставкового туру в районах Вінницької області, плануємо п’ять, але мабуть, встигнемо лише три. І фінальним заходом повинен бути щорічний Фестиваль, присвячений Дню української писемності і мови «Скіфська пектораль».

    Діяльність організації вплинула на життя окремих людей району:

    Успішною в проекті стала власна справа молодої художниці Тетяни Оцупок. Завдяки підтримці проекту «Українські традиції успішної громади» (надання приміщення, допомога в організації виставок у РБК та в Вінниці, консультації спеціалістів РБК, взаємодія з Центром зайнятості, Будинком школяра, бібліотекою) вона отримала матеріальну допомогу на придбання матеріалів та оплату роботи з відвідувачами художньої студії два рази на тиждень. Інформація в газеті «Мирів», на її сайті, та в міській газеті «Вісник Немирова» допомогла Тетяні отримувати стабільні заробітки, створити власну студію, отримати в безкоштовне користування окреме приміщення для власної художньої студії. В програму прийшли 3 нових волонтери. Автор та адміністратор сайту газети «Мирів» Олексій Кривда відновив свої заняття в ВНЗ та змінив напрямок навчання. Журналіст Ніна Чуб робить перші кроки, як редактор газети.

    На питання «Що потрібно зробити, щоб повторити ваш успіх?» керівник організації впевнено відповідає: «Не здаватись!»

    Контактна інформація організації:

    Керівник організації Ірина Кононова
    Адреса 22800, вул. Горького, 53, кв.15, м. Немирів, Вінницької обл.
    Тел.: (04331) 21047, (0432) 693792
    Електронна пошта: selenasmuga@i.ua
    Веб сторінка: www.myriv.com.ua

    * – Історії діяльності НДО в соціокультурній сфері, 2011

     

Немає коментарів

Додати коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *

Календар подiй

Липень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Серпень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Вересень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Жовтень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Листопад
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Грудень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Січень
2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Найближчі події

ПІДТРИМАТИ НАШУ ДІЯЛЬНІСТЬ

Найменування юридичної особи – Громадська організація “Кіровоградське обласне об’єднання громадян «Інститут соціокультурного менеджменту”.

Код ЄДРПОУ – 26114563.

Номер рахунку -UA523052990000026008015106552

Призначення переказу – Безповоротна фінансова допомога